מאשדוד ים ועד אשדוד 2020 ||| מה בין יונה והלוויתן לאוניות הענק הפוקדות את נמל אשדוד ||| סיור בעיר ונמל אשדוד ||| גשר עד הלום במזרח ומלונות על חוף הים ||| כל הפרטים וההצעות בהמשך…
העיר והנמל

העיר אשדוד היא אחת הערים היותר חשובות למדינת ישראל במאה ה-21, ולא רק עכשיו. העיר שמונה היום יותר מרבע מיליון תושבים הוקמה באתר עם היסטוריה ארוכה של כ-3500 שנים. העיר היא אחת מערי הפלשתים כפי שכתוב גם במקורות: "וַיֵּצֵא, וַיִּלָּחֶם בַּפְּלִשְׁתִּים, וַיִּפְרֹץ אֶת-חוֹמַת גַּת וְאֵת חוֹמַת יַבְנֵה, וְאֵת חוֹמַת אַשְׁדּוֹד; וַיִּבְנֶה עָרִים, בְּאַשְׁדּוֹד וּבַפְּלִשְׁתִּים".
עד קום המדינה היה באזור אשדוד של ימינו, כפר ערבי בשם אסדיד שהיה לידו גם גשר חשוב על ואדי סוכריר הוא נחל לכיש. במלחמת העצמאות ננטש הכפר ואילו הכוחות המצריים שפלשו לכיוון תל אביב נעצרו על צידו הדרומי של הגשר תודות לקרבות קשים מצד צבאנו. הגשר נקרא היום "עד הלום" כי המצרים הגיעו עד הלום. ממערב לגשר עד הלום, כחלק מהסכמי השלום עם המצרים, נבנה בשנת 1987, אובליסק מצרי כאנדרטה לזכרם של הנופלים המצרים במלחמת העצמאות.

בשנות החמישים של המאה שעברה, אבי, גדליה בר, היה מפעיל טרקטור הנדסי כבד, והיה בין המפעילים שישרו את שטחי החולות עליהם הוקמו השיכונים הראשונים של אשדוד, היום רובעים א' ו-ב'. בילדותי כל פעם שנסענו דרומה ועברנו ליד אשדוד, שמענו סיפורים על פרויקט "כיבוש" החולות ויישור הקרקעות ולקראת הקמת העיר.
סיור סוער
יצאנו לבקר באשדוד שלאחר הסערה. נחל לכיש סחף טונות של שברים, קנה ואף רהיטים איזוטריים שנסחפו מרחוק עד לחוף הים הכל כך ציורי לאחר הסערה. גולת הכותרת היא ספינת צובר קטנה, שנסחפה לחוף הים והתיישבה על החוף.
לפני מספר ימים הגיעו מספר גוררות מיוחדות עם עוצמה יוצאת דופן, שהצליחו למשוך את הספינה חזרה למי הים התיכון וחזרה לשוט ונשיאת מטען מלט.
הטיילת של אשדוד היא אולי גולת הכותרת לבילוי בעיר החוף. בחוף מי עמי עצרנו במועדון הגולשים אלוהה למנוחה והתרעננות עם קפה ובירה במחירים הגיוניים ובאווירה של ים גם בחורף. ממול נמצא מלון ווסט אשדודWest All Suite Hotel Ashdod שהיה בין המלונות הראשונים שהחלו עם התעוררות התיירות באשדוד וזיהוי המגמה שיש לעיר מה להציע. פרטים והזמנות מלון ווסט אשדוד…
מצודת אשדוד – ים Citadel Ashdod

המצודה נמצאת על חוף הים בשד' משה דיין פינת שד' יצחק רבין. המצודה שאפשר לראות ולבקר בה, הם בני כ-500 שנים כשהחדרים המזרחיים היו חדרי חיל המשמר ששמר על החוף מפני פולשים ואילו בצידה הדרומי של המצודה ישנם חללי אחסון ואורוות ששימשו את הפרשים וסוסיהם שיצאו מהמצודה לסיורים ושמירה.
בהמשך הדרך תגיעו לכיכר יוצאת דופן ובולטת למרחוק – כיכר עין השמש עם בפסל הצהוב של עדשה. בסמוך תמצאו את המלון הכי מבטיח באשדוד: לאונרדו פלאזה Leonardo Plaza Ashdod. פרטים והזמנות מלון לאונרדו פלאזה…
גבעת יונה
בדרכנו לנמל אשדוד, עצרנו לתצפית מקסימה מגבעת יונה. מה ליונה ולאשדוד? עפ"י המסורת הלוויתן הגיע לחוף ופלט את יונה כאן. במפת מידבא מסומנת הגבעה כקבר הקדוש יונה (וזה לא סותר מסורות אחרות על מקום קבורתו של יונה המציינות את נינווה שבעירק או משהד בגליל כקברו של יונה). על הגבעה נמצא מגדל המים המשובץ אדום לבן והמגדלור (הכבוי) של אשדוד. מהתצפית והגן המצוי בגובה 53 מטר מעל פני הים (הנקודה הגבוה בעיר) ניתן לראות את העיר, הנמל ועשרות האוניות העוגנות מחוץ לנמל וממתינות לתורן להיכנס ולפרוק ולטעון מטענים שונים.
בסמוך לחניון הגבעה, נמצאי בתי תרבות מקומיים – בית אריה קלנג ובית אמני אשדוד בהם מתקיימות תערוכות מתחלפות של אמני העיר ומן העולם הרחב. ירדנו מהגבעה הצופה על הנמל, לעבר שער 1 – שער הכניסה העיקרי לנמל אשדוד.
נמל אשדוד

נמל אשדוד נחנך בסוף שנת 1963 וחיש מהר הפך לשער כניסה ויציאת סחורות מרכזי בכלכלה הישראלית. הנמל שעם פתיחתו, נסגר נמל תל אביב שהפך כעבור יובל שנים לאזור בילוי, המשיך לגדול ולצמוח ועל כן החלטנו לבקר בנמל בהזמנתו של רם שובל – ראש מחלקת שירות לקוחות. בפגישה מתוקשרת סיפר לנו רם על תולדות הנמל עם תנופת הפיתוח שעבר בשנות ה-70 ואח"כ עידן נמל איתן לפני 15 שנים וגם על הקמת נמל פרטי מצפון לנמל הקיים, בהשקעה ובעלות של חברת הספנות האיטלקית (הרשומה בשויץ) MSC שבוודאי תפתח את התחרות בין הנמלים חיפה, קישון, אילת והנמל הסיני שנבנה במפרץ חיפה.
לאחר סקירה מאלפת ערכנו סיור במרכז המבקרים של נמל אשדוד, שמקבל ביקורים עפ"י תאום מראש ולקבוצות בלבד (למעט ימים מיוחדים בחגים בהם יש אפשרות גם למשפחות להגיע בתיאום). במרכז המבקרים עושים סיור עם מדריכים עובדי המרכז, בין אולמות התצוגה של עבודת הנמל – כיצד הנמל בנוי, תהליכי העבודה המרכזיים המתקיימים בו והשימוש בטכנולוגיה והמחשוב המתקדמים. הכל תוך שימוש במגוון אמצעי המחשה ובהם סרטים, משחקים אינטראקטיביים שהמבקרים לוקחים בהם חלק פעיל, סרטים היסטוריים, תמונות נדירות ומעבר במספר תחנות הכוללות בין השאר גם סימולציה. לאחר הביקור במרכז המבקרים יצאנו לסיור באוטובוס ברחבי הנמל כאשר ברוב חלקי הנמל אסור כלל לרדת מהאוטובוס ולו רק לצילום.
פרטים והזמנות לביקור במרכז המבקרים של נמל אשדוד באתר… ובטל': 08-8517564/8

הידעת
- נמל אשדוד פורק כ-1.5 מיליון מכולות סחורה בשנה
- 51% מהמכולות שמגיעות לישראל, נפרקות בנמל אשדוד
- 75% מתנועת המכולות הן יבוא סחורות ורק פחות מ-25% מהמכולות הן עם סחורות ליצוא. רוב המכולות מגיעות עם סחורה ויוצאות ריקות מישראל לעולם
- נמל אשדוד מספק את כל היבוא לרשות הפלשתינית (כולל עזה)וכל המכולות האלה מהוות כ-2% מתנועת המכולות בנמל
- הנמל עובד 24/7 למעט יום כיפור וכאשר הרוחות עולות על 30 קמ"ש (שזה בערך 5 ימים בשנה)
- 2 מהגוררות המתמרנות את האוניות לרציפים או מהרציף נקראות שמשון ודלילה
- נתב עובד במשמרות של 12 שעות
- 144 אלף מכוניות נפרקו בשנת 2019 בנמל אשדוד (109 אלף באילת ורק 52 אלף בחיפה)
- 27 אלף נוסעי ספינות קרוז ביקרו בישראל מנמל אשדוד בעוד מחיפה הגיעו לביקור יומי 71 אלף נוסעים
- מתוך כ-300 סוורים בנמל אשדוד, יש כ-20 נשים סווריות. תפקיד סוור/ית הוא קשירת המטענים בעת הטענת ופריקת מטעני האוניות ברציפים
הפוסט אשדוד זה גם נמל הופיע ראשון בדני בר | טיולים וסגנון חיים